Prezentacja
1. Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód, który łączy w sobie umiejętności kucharza, doradcy żywieniowego i organizatora usług gastronomicznych. To obecnie jeden z najbardziej poszukiwanych zawodów na rynku pracy, stworzony dla osób interesujących się sztuką kulinarną.
Kształtuje umiejętności związane z planowaniem i realizacją usług gastronomicznych. Uczeń kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych potrafi zorganizować kompleksowo obsługę imprez gastronomicznych. Zajmuje się także przygotowywaniem pełnych posiłków, zarówno codziennych jak i okolicznościowych. Przygotowuje również potrawy i napoje na przyjęcia, dbając o wysoki standard swoich usług. Wykonując swoje zadania zawodowe, dba o właściwe bezpieczeństwo zdrowotne sporządzanych potraw i napojów, przestrzegając procedur obowiązujących w gastronomii. Przestrzega także zasad racjonalnego żywienia, stale aktualizuje swoją wiedzę i doskonali umiejętności zawodowe szczególnie w zakresie towaroznawstwa żywności i nowych technologii stosowanych w gastronomii.
Absolwenci tego zawodu są bardzo poszukiwani przez pracodawców, którzy cenią pracownika dobrze wykształconego i potrafiącego szybko reagować na zmieniającą się rzeczywistość gospodarczą.
2. Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań,
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych,
Po zdaniu egzaminu z obu kwalifikacji zdający otrzyma dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz EUROPASS - aneks do dyplomu w języku polskim języku angielskim i uprawniający do wykonywania zawodu na europejskim rynku pracy.
Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminów z kwalifikacji absolwent otrzymuje tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych.
3. Sylwetka absolwenta
Absolwent szkoły w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:
- sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,
- przechowywania i magazynowania artykułów spożywczych,
- oceniania jakości żywności,
- ekspedycji potraw i napojów,
- planowania, organizowania i realizacji usług gastronomicznych,
- fachowej i kompleksowej obsługi klienta,
- prawidłowego układania jadłospisów, również dla osób ze szczególnym wymaganiem żywieniowym,
- funkcjonalnej i estetycznej aranżacji stołów.
W trakcie nauki nauczysz się:
- oceniać jakość produktów i żywności,
- przechowywać żywność,
- obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,
- obsługi sprzętu gastronomicznego,
- przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
- wydawania dań,
- planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,
- organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej,
- wykonywania usług gastronomicznych,
- organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
- ekspedycji potraw i napojów,
- stosowania receptur gastronomicznych,
- układania i oceny jadłospisów,
- stosowania technik nakrywania stołu,
- współpracy w zespole,
- obsługi specjalistycznych programów komputerowych,
- planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
- języka obcego zawodowego.
Uczeń ma możliwość uczestniczenia w kursach zawodowych:
- barman,
- barista,
- carving,
- kuchnia fusion,
- aranżacja stołów.
4. Baza dydaktyczna
Szkoła, aby kształcić w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych posiada nowocześnie wyposażone pracownie umożliwiające rozwijanie umiejętności zawodowych. Zajęcia prowadzą wykwalifikowani nauczyciele z wieloletnim doświadczeniem zawodowym. Jakość świadczonych usług, profesjonalizm oraz możliwości realizowania się uczniów są priorytetem w wyborze obiektów do odbywania praktyk zawodowych.
5. Możliwości podjęcia pracy zawodowej:
Technik żywienia i usług gastronomicznych może pracować jako:
- szef kuchni, kucharz w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych i innych,
- kierownik do spraw żywienia w zakładach gastronomicznych,
- menager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych,
- manager zakładu gastronomicznego,
- organizator imprez okolicznościowych,
- pracownik firmy cateringowej,
- doradca w zakresie prawidłowego żywienia,
- organizator usług cateringowych,
- pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej,
- może prowadzić własną działalność w zakresie usług gastronomicznych.